Skip to main content

Jelena Stefanović

Zahvaljujući činjenici što je rođena u umetničkoj porodici, Jelena Stefanović je još od ranog detinjstva imala prilike da uči od priznatih umetnika i eminentnih stručnjaka iz najraznovrsnijih oblasti muzičkog i scenskog stvaralaštva. Ćerka je našeg istaknutog umetnika, pevača, kompozitora, tekstopisca i slikara Bobe Stefanovića i spikerke-voditeljke Svetlane Blagojević (ex Stefanović) koja je proglašena prvim glasom Radio Beograda, ali i autorke više knjiga kojima je udarila temelje menadžmentu u kulturi u našoj zemlji.

Još tokom osnovnog obrazovanja, Jelena je odlazila na časove modernog baleta kod Lokice Stefanović i klasičnog baleta kod Jovanke Bjegojević, zatim na časove solo pevanja kod Dubravke Nešović, na časove gitare kod profesorke Nade Kondić; pohađala je različite kurseve iz oblasti folklornih igara, latino i standardnih plesova i išla u dramsku sekciju, odnosno Studio kulture govora i glume pri Radio Beogradu kod Bate Miladinovića i Milana Mike Aleksića. Sve naučeno počinje da primenjuje u praksi 1991. godine u emisiji “Dečji budilnik”; zatim 1992. godine radom na tada najpopularnijoj i najslušanijoj radio stanici – u radio “Pingvinu”.
Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u decembru 2001. godine na odseku za filmsku i televizijsku produkciju. Međutim, njen profesionalan život počinje još dok je bila na trećoj godini studija radom u tadašnjoj Radio Jugoslaviji u svojstvu spikera, novinara i voditelja gde stiče bogato radno iskustvo. Kako je bila kadar obučen od strane vodećih spikera Radio Beograda, uskoro dobija zaduženja da stečena znanja prenese na nove kolege.

Maja 2001. godine počinje da radi na televiziji YU Info, prvo kao spiker u informativnom programu, a zatim u svojstvu koordinatora programa i dežurnog organizatora. Jula 2003. godine prelazi u produkciju RTV BK Telekoma gde obavlja različite organizacione poslove, učestvuje u planiranju, realizaciji i finalizaciji projekata kao što su “Idol”, “SMS avantura”, “Najslabija karika”, “Želite li da postanete milioner”, itd.

Sve ovo vreme, Jelena pokušava da pronađe svoj individualni umetnički izraz, nešto po čemu će biti prepoznatljiva i sebi i drugima. Na sve načine ona nastoji da otkrije originalnu crtu zahvaljujući kojoj neće podsećati ni na jednog od svojih roditelja. Tako, godine 2004. počinje snimanje prve srpske telenovele “Jelena” u produkciji Powerhouse Entertainment-a gde stiče raznovrsno iskustvo. Međutim, iz svega toga se posebno izdvaja jedna slučajnost koja će odrediti njen dalji put – zahvaljujući potrebama snimanja slučajno stupa u kontakt sa jednom od prvih škola orijentalnog plesa u našoj zemlji i u početku kreće rekreativno da se bavi ovom plesnom formom. Naravno, njena interesovanja ubrzo prevazilaze granice rekreativnog i amaterskog, pa odlazi na audiciju i učestvuje u pripremama i realizaciji predstave “Mesečeva arabeska” koja je uspešno izvedena u junu 2007. godine u Pozorištu na Terazijama. U isto vreme počinje da radi kao asistent u eksternoj produkciji Enter TV; glavni je organizator emisije “Pogodi ko dolazi na večeru” autora i voditelja Mirjane Bobić Mojsilović.

Njen sledeći korak bio je u vidu saradnje sa rediteljem Ljubišom Matićem na pripremi projekta “Arapska noć” koji je premijerno izveden u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je za potrebe predstave podučavala i pripremala glumce za izvođenje određenih koreografskih segmenata koje je sama osmislila.

U periodu od 2007. do 2012. godine, osim profesionalnog bavljenja ovom plesnom formom prilikom čega sa ogromnim entuzijazmom upoznaje ljude iz okruženja sa najstarijom igrom na planeti, Jelena radi za inostranu kompaniju SDI i prevodi igrane i dokumentarne filmove i televizijske serije sa engleskog i španskog jezika. U isto vreme nastavlja da radi i sinhronizacije dokumentarnih emisija i programa.

Tokom 2010. godine počinje da radi na Fakultetu dramskih umetnosti u svojstvu producenta u Pozorišnom i radio studiju. Novembra meseca iste godine upisuje Doktorske umetničke studije na FDU sa temom iz oblasti orijentalnih igara, a već tokom prve godine studija učestvuje u realizaciji projekta studenata treće godine Glume (klasa prof. mr Gordane Marić) podučavajući ih osnovama orijentalnog plesa.

Nakon čitave decenije koju je provela u izučavanju orijentalnih igara, njihovog međusobnog preplitanja i uticaja na druge umetničke forme, kao i na kulturu naroda sa kojima su dolazile u dodir, Jelena je odlučila da ostavi pisani trag o rezultatima svoga istraživanja. Tako je nastala knjiga ”Stara igra, nova umetnost” objavljena početkom ove godine u elektronskoj formi, ali će se ubrzo, zbog ogromnog interesovanja, verovatno pojaviti i u štampanom izdanju.