Pratite nas


       

Prvi 100 % PHF klub u Distriktu


 

Želite da postanete Rotarijanac?


Postavite sebi sledeća pitanja:


Da li je istinito?


Da li je pošteno prema svima?


Da li će proisteći dobra volja i prijateljstvo?


Da li je korisno za sve?


Ukoliko ste uspešni u svojoj profesiji, radite u skladu sa ovim načelima, imate dovoljno za sebe i želite da pomažete drugima koji nemaju i kojima je potrebna pomoć, želite da steknete nove prijatelje širom sveta, da se družite sa liderima i unapređujete svoju zajednicu i sebe, i zainteresovani ste da postanete član prvog kluba u Srbiji, Rotari kluba Beograd, budite slobodni da nas kontaktirate.

Oblasti delovanja Rotarija


Monografija kluba


 

Nedeljni sastanci


RC Beograd se sastaje

četvrtkom u 20:00

u hotelu Hyatt u Beogradu (Milentija Popovića 5)

Kontakt podaci


Kursulina 14, 11000 Beograd

fiksni: +381 11 2440 440

e-mail: [email protected]

Alumni veče kluba i predavanje: Rotarijanci i sprsko društvo pre 75 godina i danas - Gost predavač Milan St. Protić


Rotari klub: RC Beograd
Datum održavanja
četvrtak, april 20, 2017 20:30:00
Adresa
Hotel Hyatt Beograd


Drage Rotarijanke i Rotarijanci, dragi prijatelji kluba,

Pozivam Vas na redovan sastanak RC Beograd u četvrtak 20.4.2017. godine na kome ćemo imati izuzetnog gosta predavača, G-dina Milana St. Protića, doktora istorijskih nauka, istaknutog, društveno angažovanog intelektualca, koji pomera granice otvaranjem tema, koje se često ne slažu sa dominirajućim društvenim obrascima ponašanja i stavova.

Milan St Protić je doktor istorijskih nauka, bivši gradonačelnik Beograda i ambasador Srbije u SAD i Švajcarskoj, praunuk Stojana Protića, prvog predsednka vlade Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca i unuk Milana Protića, direktora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije koji je bio član našeg kluba pre Drugog svetskog rata.

Doktor Protić će nam održati predavanje o odnosu i ulozi Rotarijanaca u društvu nekada i danas. Sa stručno istorijskog aspekta i na osnovu iskustva i kazivanja svojih predaka napraviće jednu paralelu tog vremena i vremena danas i Rotarija u Srbiji onda i danas.

Biće to prilika, da se u susret proslavi 88.godina od osnivanja i 25.godišnjice obnavljanja rada našeg kluba, još jednom podsetimo velikih imena našeg kluba i građanskih vrlina i humanitarnih vrednosti koje su izgrađivali i kako su se odnosili prema društvu i društvo prema njima.

Na sastanku ćemo se družiti sa past predsednicima i alumni članovima našeg kluba, te Vas molim, da zbog većeg broja učesnika koji očekujemo, Vaše prijave pošaljete najkasnije do utorka 18.og aprila.

Za Rotarijance i Rotaraktovce iz drugih klubova, RC Beograd, na ovom, kao i na svim drugim sastancima u ovoj godini ne naplaćuje kotizaciju, već samo redovnu cenu večere od 17 EUR (koja nije obavezna), uz gratis piće.

S poštovanjem,

Predsednik RC Beograd Nenad Saković

Milan St. Protić


četvrtak, april 20, 2017

Milan St Protić, je doktor istorijskih nauka, bivši gradonačelnik Beograda i ambasador u SAD i Švajcarskoj, praunuk Stojana Protića, prvog predsednka vlade Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca i unuk Milana Protića, direktora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije koji je bio našeg Rotari kluba Beograd pre dugog svetskog rata.

Diplomirao je 1980. na Pravnom fakultetu u Beogradu, ali mu je, prema njegovim rečima, onemogućeno akademsko angažovanje jer je bio politički nepodoban. Zato je magistrirao na Univerzitetu Santa Barbara u Kaliforniji na Katedri za modernu političku istoriju dve godine kasnije, a 1987. i doktorirao. Po povratku u Srbiju postaje naučni saradnik na Balkanološkom institutu SANU. Početkom 90-tih bio je gostujući predavač na univerzitetu na kojem je stekao doktorsku diplomu, ali i na univerzitetima u Solunu, Parizu, Londonu, Kembrudžu, kao i na Harvardu, Vašingtonskom univerzitetu i u Torontu.

Obavljao je i funkciju direktora beogradskog Centra za srpske studije (1995-1998), kao i profesora i direktora za nastavu na Akademiji za diplomatiju i bezbednost (2007-2008). Autor je nekoliko knjiga o srpskoj i jugoslovenskoj istoriji 19. i 20. veka.

Istoriografska dela:

  • Radikali u Srbiji — ideje i pokret 1881-1903. (1990)
  • Uspon i pad srpske ideje (1994, 1995)
  • Ogledi o raspadu Jugoslavije (1995)
  • Mi i oni (1996)
  • Nova istorija srpskog naroda
  • Izneverena revolucija — 5. oktobar 2000. (2005)
  • Izneverena revolucija 2 - Lica i naličja (2006)
  • Velika iluzija. Život i smrt Jugoslavije ( 2016 )

povratak na prethodnu stranu