Skip to main content

Naš klub dobio himnu - pesmu Beograd - Vladimira Vlade Markovića

Bio je ovo jedan od najlepiših sastanaka našeg kluba, na kome nam je naš gost Vladimir Marković, dirigent i kompozitor, darivao pesmu "Beograd" za himnu našeg kluba.

Na redovnom sastanku kluba 6.4.2017. naš klub je ugostio posebnog gosta-predavača, Vladimira Vladu Markovća, muzičara, kompozitora, dirigenta Beogradskog kamernog hora, nekada člana dueta Vlada i Bajka, autora više legendardnih akustičkih hitova 70-ih i 90-ih godina.

Tokom predavanja preslušavali smo hitove nekada Vlade (i Bajke), a danas Vladimira Markovića, koga ipak ne možete a da ne zovete Vlada, koji nam je govorio kako su pesme nastajale i podsećao na prošla vremena.

Dok smo slušali pesmu "Beograd" i gledali spot u kome učestvuju naši dragi glumci i muzičari, novinari, neki od najvećih Beograđana koji su živeli i žive u našem gradu, Vlada nam je ispričao da je tu pesmu napisao 1992. godine u vreme sankcija i najtežeg vremena 90-ih, hoteći da pošelje poruku svima nama i svetu da u Beogradu nije sve tako crno, već da ovde žive neki vredni ljudi, ponosni na svoj grad i mesto gde žive. Pesma je snimljena kao bonus pesma na albumu "Ja nisam ja", koji je izašao 1995. godine, i postala je apsolutni hit, zahvaljujući temi, muzičkom kvalitetu i velikim likovima, koje su je otpevali u spotu.

1992. godina je godina kada je obnovljen rad našeg kluba. Ove godine obeležavamo 25.godišnjicu, isto koliko ima i pesma "Beograd"!

Ponukan koincidencijom godina i porukom koju pesma nosi, a koje je se savršeno poklapa sa misijom osnivača našeg kluba, koji su u teškom vremenu 90-ih, kao i Vlada u svojoj pesmi, želeli da šire prave vrednosti i optimizam, predsednik kluba se tokom predavanja obratio Vladi rekavši:

"Dragi Vlado, naš klub je osnovan 1992. godine, kada je nastala i ova pesma.

Naš kluba se zove Beograd, isto kao i Vaša pesma i ima mnogo zajednićkog sa njom.

Naš klub nema himnu...".

Ne čekajući da se dovrši pitanje, koje se naziralo, Vlada je rekao:

"MOŽE!!!"

Posle čega je usledio aplauz i radost svih članova i gostiju, koji su bili učesnici sastanka na kome smo dobili i proglasili himnu našeg kluba i na kojoj smo sklopili jedno veliko prijateljstvo sa jednim velikim čovekom, Vladimirom Markovićem, prijateljem našeg past predsednika Čede Petrinjca.

Na kraju sastanka, svi zajedno smo otpevali himnu u nezaboravnom ambijentu Elington kluba u Hyattu i nesvakidašnjoj atmosferi, koju ćemo svi pamtiti.

Ovo je tekst pesme:

Beograd

Pamtis li jos nasa jutra
i sad ima nesto sto nas veze
ima neceg u ovom gradu
neka suza sto me steze

Pamtis li jos one noci
sto im sunce zvezde krade
ima neceg na tom nebu
samo tvoje beli grade

Ref.
Gde god da krenem
taj grad me prati
Beograd moj
sebi me vrati (Beograd moj)

Gde god da odem
taj grad me cuva
kroz moju glavu
kosava duva

U njemu je svuda rasuta dusa
po celom svetu deca i ljudi
a grad iznad reka stoji k’o kruna
danju me veze, nocu me bud
i

Pesma će uskoro biti prilagođena za izvođenje u formi himne.

Do tada je možete slušati na YouTube, ako kucate Beograd Vlada.

ili na ovom linku https://www.youtube.com/watch?v=pVQz4RpucN4

U Beogradu 9.4.2017.

Predsednik RC Beograd Nenad Saković

Više slika sa događaja se nalaze ----->> ovde